Webmaster Forumu Genel Konular Yeni Siteler Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
Kalavun54
Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
0
2857
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konuyu Okuyanlar:1 Ziyaretçi
Şuan Offine!
Şuan Offine!
Kalavun54 Member
***
  • Konular87
  • Mesajlar87
  • Rep puanı 0
Doğal yollardan tedavi olamayan birçok çift tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olur. Tüp bebek tedavisi anne baba olamayan birçok kişiye umut ışığı oluyor. Daha tüp bebek tedavisi görmeye başlamamış tüp bebek ile ilgili kafasında birçok soru işareti olan kişiler bulunmakta. Bu kişiler de kafasında ki soru işaretleri gidermek için çoğu zaman İnternet’te yazan bilgiler sayesinde soru işaretlerinden kurtuluyor. İnternet’te tüp bebek tedavisi ile ilgili birçok soru mevcut. Bunların arasında da tüp bebek tedavinde ki aşamalar üzerine de sorular mevcut. Bu sorular şöyle;
 
Tüp bebek tedavisinde kaç aşama var?
Tüp bebek tedavisi aşamaları neler?
Tüp bebek tedavisi aşamalarının detayı?
Tüp bebek tedavisi neden aşama aşama oluşuyor?
Bu sorulardan ilkinin cevabını hemen verelim. Tüp bebek tedavisinin 9 aşaması vardır. Diğer soruların cevaplarını detaylıca incelememiz gerekiyor. Çünkü bu incelemeler aşamaların daha net anlaşılmasını sağlayacak.
 
Tüp Bebek Tedavisi Neden Aşama Aşama Oluyor?
Bu soru aslında çok sorulmayan bir soru. Fakat soran kişilerde bulunduğu için buna bir açıklık getirilmesi lazım. Normal yani doğal yollardan hamileliğin bile aşamaları vardır. Cinsel ilişki sonrası hemen hamile kalma şansı yoktur. Çünkü kadınlarda yumurtlama dönemi denen dönem hamile kalmaya en yatkın dönemdir. Yani normal gebelikte bile hamile kalma şansını yükseltmek için yumurtlama dönemi beklenir. Sonrasında aşama aşama sperm yumurtla ile döllenerek embriyo oluşur. Tüp bebek tedavisi de böyledir. Her şey adım adım gider. Hormon kontrolü olsun tedaviye başlamadan önce yapılacak tahliller bile bu sürecin içine girer. Tüp bebek tedavisi için gittiğiniz her yerde aşamalar şeklinde tedavi yapılır.
 
Tüp Bebek Aşama İsimleri
Ön görüşme.
Muayene, kontrol ve hem kadına hem erkeğe uygulanacak testler.
Yumurtlama üretiminin arttırılması.
Doktorun verdiği tarihlerde gidilen düzenli kontrol.
Çatlatma iğnesinin yapılması.
OPU işlemi yani yumurta toplama işlemi.
Döllendirme yani spermin alınıp embriyo oluşturulması.
Embriyo oluşum takibi.
Transfer işlemi yani embriyonun kadın rahmine aktarılmasıdır.
Tüp Bebek Tedavisi Aşama Detayları
Ön Görüşme: Kadın ve erkeğin tedavi için seçtikleri yerde ki doktorla ilk görüşmedir. Bu aşamadan daha önce tüp bebek tedavisi görülüp görülmediği, önceden yapılan testler varsa sonuçları konuşulur. Bu bilgilerin verilme sebebi doktorunuz sizin hakkınızda nasıl bir tedavi uygulanmasını gerektiğini tahliller olmadan tahmin edebilmesi içindir. Ayrıca tedavi görecek olan çiftin de doktoru tanıması ve tedavi fiyatları hakkında bilgi alabilmesi için oldukça önemli bir aşamadır. Bu aşamada tedavi görmeyi düşündüğünüz doktora detaylı şekilde bilgi vermekten utanmayın.
 
Muayene ve kontrol aşaması: İlk görüşme sonrası tedaviyi yapacak olan doktor uygun gördüğü testleri ister. Kadının rahim durumu ve yumurtalıkları incelenir. Erkekte ise spermin kalitesine bakılır.
 
Yumurtlama üretiminin arttırılması: İkinci aşamada hamile kalmaya engel olan durumlar saptandıktan sonra; kadının regl döneminin 2 ya da 3. güne gelmesi beklenir. Amaç kadının regli gününün 2 ya da 3. gününde çünkü o gün yapılan testlerde çıkan sonuçlar daha doğru değerleri gösteriyor olmasıdır. Bu süreçte yapılması gereken başka bir işlem daha vardır. Bu işlem; kadının doktor tarafından verilen hormon iğnelerini 8 ya da 10 gün arasında bu iğneleri kullanması gerekir.
 
Düzenli Kontroller: Bu aşamada folikül gelişimi kontrol edilir. Foliküllerin doktorun verdiği hormon iğneleri ile gelişmesi gerekir. Kontrol edilerek gözlemlenen foliküllerin olması gereken sayıya ulaşıp ulaşılmadığına bakılır. Folikül yeterli gelişmediyse gelişmesi için ek tedaviler uygulanabilir.
 
Çatlatma İğnesi: Hormon takviyesinden sonra; HCG kullanılır yani çatlatma iğnesi kullanılır. Amaç yumurtaların 34 veya 36 saat içinde olgunlaşmasını sağlamaktır. Bu iğnenin kullanılma sebebi; yumurta toplama saatinin en uygun saatin daha kolay belirlenmesini sağlar. Bu işlem oldukça önemlidir. Tedavi gördüğünüz yerde size bu işlemi nasıl ve saat kaçta yapacağınız söylenir. Bu işleme ve saate oldukça dikkat edin.
 
OPU yani yumurta toplama işlemi: 5. aşamada uygulanan çatlatma iğnesinin yapılmasından sonra 34 ya da 36 saat içerisinde olgunlaşmış yumurtalar toplanır. Bu toplama işlemi hastanede ameliyathane ortamında yapılır. Ayrıca herhangi bir acı hissedilmez çünkü bu işlem anestezi ile yapılır.
 
Spermin alınıp embriyo oluşturulması: Yumurta toplama işleminin yapıldığı aynı gün erkekten sperm alınır. Fakat bunun için önemli bir detay vardır. Bu detay; işlemden en çok 5, en az 3 gün öncesine kadar erkeğin cinsel ilişkiye girmemiş, boşalmamış olması gerekir. Sperm hücrelerinde genetik ayıklama yapılır yani spermde bozukluk varsa bu saptanır. Bu bozuklukların giderilmesi için bazı uygulamalar yapılabilir. Böylelikle elde edilen kaliteli ve sağlıklı spermler kadından toplanan yumurtalara enjekte edilir. Bu enjekte etme işleminin adı mikroenjeksiyondur. Spermlerin yumurtaya enjekte edilmesi yumurta döllendirilerek embriyo oluşumu yapılmış olur.
 
Embriyo oluşum takibi: Spermle döllenen yumurta sonucu oluşan embriyolar incelenir. Bu embriyolardan en sağlıklı, kaliteli olan transfer işlemi için seçilir.
 
Embriyo transferi: Seçilen kaliteli embriyo anestezi olmadan kadının rahmine aktarılır. Fakat kadının bu sırada idrara sıkışmış olması gerekir. İdrara sıkışmasının önemi kateterin idrar kesesinin baskısı ile daha kolay bir şekilde rahimde ilerlemesini sağlamaktır. Transfer işlemi bitince kadın; 30 dakika gözetim altında tutulur ve evine gönderilir.
 
https://tupbebektedavisi.net/tup-bebek-t...-nelerdir/


Bu Konudaki Yorumlar
Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir? - Yazar: Kalavun54 - 04-12-2021, 08:07 AM