Webmaster Forumu

Orjinalini görmek için tıklayınız: Vergi Avukatı
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyorunu görüntüle.
Advalorem ile Spesifik Arasındaki Fark Nedir?

Bu yazımızda sizler için advalorem ve spesifik arasındaki fark nedir? Bundan bahsetmeye çalışacağız. Eğer vergi avukatı ararsanız, fatiharas.com a bakabilirsiniz.

Ağırlık
Saat tutarı
Kilovat
Hacim
Uzunluk

Benzeri ölçüler esas alınır. Advalorem vergilerde fiziki ölçüler verginin asıl dayanağını oluşturmaz. Ad-valorem vergi sisteminde zaten mevcut olan bir para vardır ve bu paranın matrah esasına dayalı olarak vergi hesaplaması yapılmalıdır.

Advalorem vergide Hizmet ya da malın değer matrahı olarak baz alınır. Mal ve hizmetlerden alınan vergiler uzunluk hacim, ağırlık gibi ölçülere göre nitelendirildiği zaman spesifik vergi modeline girmektedir. Bazı dolaylı vergiler fiziki ölçülere göre kilovat, uzunluk ağırlık ya da saat tutarı olarak alınmaktadır.

Fransa'da Kapılar ve Pencereler Vergisi

Bu vergilere örnek olarak, Fransa’da 20.yüzyıla kadar kapılar ve pencereler vergisi spesifik vergi modeli olarak vergi alınmıştır. Buna göre kapı ve pencere sayıları vergi matrahı olarak ele alınmıştır.

Fransa'da ki uygulanan bu hesaplama yöntemi spesifik vergi hesaplama modeline bir örnektir. Advalorem Vergi Hesaplamada Bunun yerine ürünün kıymeti baz alınarak, hizmet değeri oranında vergiye tabi olur.